Een RPG-forum gebaseerd op de Hongerspelen. Maak een personage aan voor een van de districten en doe mee aan de Hongerspelen!
 
IndexZoekenRegistrerenInloggen

N

O

S

A

E

S

S

T

H

G

I

L

T

O

P

S

Personage van het seizoen
Milly Butterworth
Winnares 1e Spelen
Sage Malone
Winnares 2e Spelen
Madelynn Bristow
Winnares 3e Spelen
Solar Gbadamosi
Winnares 4e Spelen
Kasa Locklear

F

F

A

T

S

Admini
Cecilia Peak
Admini
Tyrell Peak
Moderator
Nike Foxglove
Moderator
Matthew Mills

S

T

I

D

E

R

C

© 2013 - 2015
De Hongerspelen RPG is ontworpen en gemaakt door de Adminies en is gebaseerd op de Hongerspelen trilogie van Suzanne Collins.

Deze skin is getest op
Google ChromeMozilla Firefox

Deel
 

 Over Panem

Vorige onderwerp Volgende onderwerp Ga naar beneden 
AuteurBericht
Tyrell Peak
Hoofd Spelmaker
Tyrell Peak

PROFIELAantal berichten : 2155
Registratiedatum : 20-07-13
KARAKTER
Karakter Informatie
Geslacht: Man
Beroep: Spelmaker
Leeftijd: 33

Over Panem Empty
Onderwerp: Over Panem | do jan 07, 2016 7:18 pm

Hi. Af en toe, wanneer ik ga posten, loop ik tegen dingen aan die helemaal niet duidelijk zijn met betrekking tot Panem. Toen dacht ik: misschien moeten we een soort algemeen geldende opvatting over het Panem van deze RPG schrijven, zodat niet iedereen zijn eigen opvatting over Panem als uitgangspunt neemt in een post. Maar al snel kwam ik erachter dat er heel veel opties zijn en heel veel onduidelijkheden en toen dacht ik: laat ik er een discussie-topic van maken. So. Here it is. Een discussie-topic over het post-apocalyptische land Panem.
Ik heb al iets teveel geschreven als soort voorzetje, maar dat zijn vooral heel veel vragen. Eigenlijk horen er nog veel meer vragen bij, zoals hoe de wereld die wij kennen bijvoorbeeld is vergaan (dat wordt namelijk ook nergens echt genoemd) maar ja, dat is op zich iets wat we voor de RPG al enigszins vastgelegd hebben in de geschiedenis van Panem.
Anyway, ik hoop dat jullie je niet laten afschrikken door de lengte van onderstaande tekst Innocent


PANEM
Panem is ontstaan op de huidige samenleving, dus kon verder ontwikkelen op de technieken die wij al hebben. Het is deels gebaseerd op de Romeinse samenleving.

Arena’s
Hoewel er gezegd wordt dat vroegere arena’s door Capitool-bewoners bezocht kunnen worden, wordt er niet omschreven waar de arena’s zich precies bevinden. In mijn hoofd was dat altijd ergens buiten Panem, bijvoorbeeld in Mexico of Canada (in mijn herinneringen moesten de tributen ook nog best lang met een hovercraft vliegen voor ze in de arena aankwamen), maar iemand anders zei laatst dat ze dacht dat de arena’s zich binnen Panem bevonden, iets wat misschien ook wel logisch is, omdat er eigenlijk ruimte zat is in de USA.

Buitenland
Brengt me meteen bij het volgende punt: het buitenland. Denken jullie dat er nog landen zijn buiten Panem? Hoewel de wereld (waarschijnlijk) met grote natuurrampen te maken heeft gehad, kan het haast niet zo zijn dat alleen in Noord-Amerika een paar duizend mensen het hebben overleefd. Waren de overlevenden in Europa, Azië en andere continenten nog zwaarder geraakt door de apocalypse en leven zij nu als een soort holbewoners, die geen enkel contact hebben met het land aan de andere kant van de oceaan? Of worden zij moedwillig uit Panem geweerd?

Hobbies en sport
In Panem zelf is er een groot verschil tussen hoe mensen in de districten leven en hoe mensen in het Capitool leven. In het Capitool zullen mensen overwegend meer tijd hebben voor hobbies en sport, maar in hoeverre komt dat overeen met de huidige tijd? Zijn er grote sportcompetities, zoals rugby, ijshockey, voetbal... of zijn de Hongerspelen daar de vervanging voor?

Worden boeken nog wel gedrukt, of is dat alleen voor de échte boekenliefhebber? (Ik ben van mening (of beter: hoop) dat er altijd boekenliefhebbers zullen blijven bestaan, die best wat extra geld willen uitgeven om hun favoriete boek in gedrukte versie te krijgen, in plaats van als luisterboek/ebook oid.)
Muziek: wat is populaire muziek in Panem? Is dat klassiek, of rock, of toch gewoon wat nu ook pop-muziek is? Ik zelf gok op iets in de trant van techno, maar ja, voor hetzelde geld zijn Capitool-bewoners dol op musicals!
Hebben districtbewoners eigenlijk wel radio? En hebben zij af en toe muziekavonden in een caféetje? Heeft elk district zijn eigen soort kenmerkende muziek, zoals je in Europa duidelijk verschil hebt tussen cliché Franse en cliché Keltische muziek?
En in hoeverre heeft de gemiddelde districtbewoner tijd voor zijn of haar hobby? Districtbewoners zijn natuurlijk niet 24/7 aan het werk, maar moeten wel veel uren maken om genoeg geld te verdienen. Als ze klaar zijn met werken willen ze misschien alleen nog maar in de kroeg hangen. Wat me ook weer op een volgende vraag brengt: zou zondag nog een vrije dag zijn, of is er geen echt weekend meer?

Werk en inkomen
We weten dat districten een bepaalde focus hebben als het op productie aankomt (maar ook dat niet íedereen per se werk heeft dat op die focus betrekking heeft) en we weten dat districtbewoners niet veel verdienen met hun werk, tenzij ze een hoge functie hebben, zoals burgemeester of directeur.
Van het Capitool weten we dat “iedereen” genoeg geld heeft en dat terwijl de banen daar toch ook niet voor het oprapen zullen liggen. Betekent dat, dat Capitool-bewoners gewoon een ziekelijk hoge uitkering kunnen krijgen als ze zonder werk zitten? Of verdienen ze zoveel, dat ze gewoon maar een of twee dagen in de week hoeven te werken?
Er moeten, naast Avoxen, haast wel armere mensen in het Capitool wonen, maar ik gok dat die dan opgezadeld worden met rotklusjes zoals schoonmaken en putjesscheppen en dat zij gewoon zoveel mogelijk genegeerd worden.

De vraag is ook, wat is de valuta in Panem? Wordt er nog altijd met de dollar betaald? Is natuurlijk wel het meest makkelijk om daarvan uit te gaan... Razz

Nog een puntje: waar halen bewoners van Panem hun boodschappen? Is er zoiets als een supermarkt, of zijn alle levensmiddelen weer onderverdeeld in bakker/kruidenier/slager/apotheek/etc. ? In District 8 is er wel eens over een markt gesproken, staat die er elke dag? Is dat waar mensen hun eten en andere benodigdheden halen? En hebben andere districten dat ook? Laten Capitoolbewoners een avox de boodschappen halen?

Educatie
Naar school gaan is hoogstwaarschijnlijk gratis (anders wordt het te duur voor de meeste districtbewoners). Ik vermoed dat scholen erg gericht zijn op het district waarin de school staat, zo zullen scholen in District 7 bijvoorbeeld houtbewerking als vak hebben, naast de standaard vakken als de niet zo heel waarheidsgetrouwe geschiedenisles en taal. Of het ook echt verplicht is om naar school te gaan betwijfel ik.
Vervolgopleidingen zullen er ook niet of nauwelijks bestaan, tenzij het betrekking heeft tot de focus van het district. In het Capitool zal er waarschijnlijk meer keuze bestaan in vervolgopleidingen, maar de vraag is in hoeverre Capitoolbewoners er behoefte aan hebben om door te studeren.

Racisme/Seksisme/stuff like that
Er zijn een aantal karakters op de RPG die homo of bi zijn en personages die zich meer jongen dan meisje voelen of andersom en personages met donkere huidskleur en lichte huidskleur. Een paar jaar geleden las ik een stuk over het Capitool waarin de schrijster van dat stuk vertelde dat ze geloofde dat iedereen in het Capitool panseksueel was, of geen probleem van welke geaardheid dan ook maakte (ik weet niet meer precies welke van de twee het was). Zelf vond ik het in ieder geval vrij opvallend om in het interview van Solar te lezen dat Nike nog nooit van het grijze gebied tussen het mannelijke en het vrouwelijke had gehoord, terwijl Panem zich zo ver in de toekomst afspeelt, dat ik er eigenlijk altijd vanuit ben gegaan dat dat soort dingen (dingen die in het nú heel erg spelen) dan allang door het gros van de mensen geaccepteerd zijn (niet door iedereen natuurlijk). Discriminatie en het niet accepteren van anderen zit in Panem mijns inziens vooral in de kloof tussen arm en rijk, mooi en lelijk, succes en falen, introvert en extravert.

Waarbij ik ook even op de kleding van de Capitoolbewoners wil komen: want volgens het boek draagt iedereen vrij opvallende creaties. In het geval van mannen wordt dat al snel als gay omschreven, maar is het niet veel logischer dat dat gewoon een ontwikkeling van de mode is? Vroegah droegen mensen toch ook kleding waarin je nu niet meer over straat kunt zonder nagekeken te worden? Het zou vrij logisch zijn als je in het Capitool niet meer in een spijkerbroek  over straat kunt zonder uitgelachen te worden. For all we know: misschien zijn onesies wel helemaal de mode.

Vervoer
All right, we weten dat er treinen rijden tussen de districten en het Capitool. Treinen die vooral bedoeld zijn om goederen mee te vervoeren. Verder zijn er hovercrafts, die lijken de vliegtuigen te hebben vervangen. In de districten zijn nauwelijks auto’s en ook geen fietsen of scooters, behalve misschien in District 6. Volgens mij hebben alleen de burgemeesters en andere rijkere mensen een auto?
Hoe mensen zich verplaatsen in het Capitool wordt echter nooit gezegd. Ik ga met RPG’en meestal uit van wandelen, maar het Capitool is nog best een grote stad, dus misschien rijden er wel bussen. Of heel veel taxi’s. Of zo. Al lijkt de monorail of metro me misschien nog wel de meest logische vorm van openbaar vervoer. Het zou me ook niets verbazen als kinderen met een schoolbus worden opgehaald.

Media en stuff
Kranten bestaan hoogstwaarschijnlijk niet meer. Althans, niet in papieren versie, maar wellicht wel in digitale versie. Het meeste nieuws lijkt via de TV gebracht te worden en als we de films mogen geloven staat er in het Capitool in elke kamer wel een TV. In de districten staan alleen de afgedankte TV’s, lijkt het.
En Social Media? Internet in het algemeen? Hangen er eigenlijk nog satelieten in de ruimte en zo ja, wordt er in Panem dan ook aan ruimtevaart gedaan? Hoever is Panem nog verwijderd van de eerste mens op de maan?

Religie
Over religie wordt eigenlijk niet gesproken in de boeken, maar dat betekent natuurlijk niet dat er geen religie is. Hier op de RPG hebben we gezegd dat er wel kerken zijn, maar dat er eigenlijk nauwelijks gelovigen meer zijn. De kerken die er zijn, zijn mogelijk gerestaureerd en als er kerken zijn, dan staan er waarschijnlijk ook nog wel een moskee en andere religieuze gebouwen die herbouwd kunnen zijn uit ruïnes. Geloven in Panem wordt waarschijnlijk vooral in stilte gedaan en in kleine groepen, er wordt niet echt over gepraat.
Maar ja, het belangrijkste aan geloof is dan ook dat mensen een soort houvast zoeken, dat ze in ieder geval het gevoel hebben dat iemand over hen waakt, daar heb je in feite niet allemaal feestdagen en fancy attributen en zo bij nodig.

Taal en accenten
Gewoon een gedachte die in me opkwam toen Anita de nieuwe begeleider van District 11 bedacht: zijn er eigenlijk bepaalde dialecten/accenten per district? Alle mensen zijn natuurlijk wel gemixt geraakt toen de aarde drastisch veranderde, dus het is op zich niet vreemd als er in heel Panem min of meer hetzelfde wordt gepraat, maar ik denk dat er altijd wel woorden in een taal ontstaan die heel erg gebiedsgebonden zijn... anderzijds is Panem daar misschien nog te jong voor.

_________________

Over Panem HongerSpelenRPG
Terug naar boven Ga naar beneden
http://goldenlionofra.deviantart.com
Natalia Russo
District 1
Natalia Russo

PROFIELAantal berichten : 665
Registratiedatum : 28-07-13
KARAKTER
Karakter Informatie
Geslacht: Vrouw
Beroep:
Leeftijd: 17

Over Panem Empty
Onderwerp: Re: Over Panem | do jan 07, 2016 7:23 pm

Wow. Lange tekst. Goeie vragen though.

Mijn favoriete headcanon wat betreft post-apocalyptische werelden is dat de hele wereld verder normaal functioneert en all: What about the USA?
Nah, they're still dealing with their little problem gaan.
Dat lijkt me vrij onrealistisch wat de HS wereld betreft, want like a fucking televisionprogram in which kids get killed? But it's still my favourite headcanon. Pat

_________________
Over Panem Natyalia_zps1737da45
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.z4.invisionfree.com/HauntedHogwarts
Eugine Spacey
District 3
Eugine Spacey

PROFIELAantal berichten : 110
Registratiedatum : 24-08-14
KARAKTER
Karakter Informatie
Geslacht: Man
Beroep: Engeltje
Leeftijd: 19

Over Panem Empty
Onderwerp: Re: Over Panem | do jan 07, 2016 8:29 pm

Wow mooi dat je daar over nadenkt, zover heb ik nog niet gedacht qua HS ^^

Arena: Er is inderdaad plaats genoeg in de USA, maar misschien kunnen er ook verschillende plaatsen waar de arena staat, niet één vaste plaats ieder jaar?

Hobbies en Sport: Het zou wel tof zijn moesten er verschillende competities zijn in bijvoorbeeld voetbal tussen de verschillende districten. Maar weet niet of dat echt realistisch is, want dan zouden ze iedere keer naar het Capitool moeten gevoerd worden ofzo om die wedstrijden te spelen. Maar zou eigenlijk wel tof zijn!

Dat ze 24/7 werken zou misschien wel realistisch zijn, maar eigenlijk ook eerder saai want dan kan je als volwassene heel moeilijk eens een post schrijven waarbij je eens een dag vrij bent. Misschien wel zondag als rustdag nemen ofzo...

Inderdaad dollar als munteenheid of we kunnen natuurlijk ook iets tof uitvinden als munteenheid en dat iedereen een suggestie mag inzenden en dan met stemming werken?

Owja, muziek moet natuurlijk wel ofja zou tof zijn. En een speciale genre per district klinkt ook tof. Voorbeeld het district met de meeste rotsen tuurlijk 'rock' als favoriete genre ofzo ^^

Er zijn ook nooit supermarkten in de boeken/films gekomen maar het karakter van enkel bakkertjes, slagertjes,.. is ook wel gezellig natuurlijk.

...
Terug naar boven Ga naar beneden
Madelynn Bristow
District 7
Madelynn Bristow

PROFIELAantal berichten : 466
Registratiedatum : 28-07-13
KARAKTER
Karakter Informatie
Geslacht: Vrouw
Beroep: Winnares HS2
Leeftijd: 19

Over Panem Empty
Onderwerp: Re: Over Panem | do jan 07, 2016 9:54 pm

Salute

PANEM
Lijkt me prima als ze inderdaad gewoon voortborduren op wat we hadden en deels terugvallen op succesvolle dingen uit de geschiedenis, dus op de Romeinse samenleving.

Arena’s
Op zich is er in de VS inderdaad genoeg ruimte voor wat Arena’s, maar ik zou persoonlijk mijn land daar niet mee willen vervuilen als President. XD (Wel hilarisch als iemand klaar is met t eigen district en wil ontsnappen en dan ineens op een Arena stuit in de middle of nowhere. xDD)

Buitenland

Ik denk wel dat er nog delen over zijn van Eurazië en Afrika. Wellicht dat de ontwikkeling echter anders is gelopen dan in Amerika.
Ik zie Europa er best voor aan met veel landverlies (dag Nederland en België, tenzij we echt metershoge dijken zouden hebben gebouwd XD… Zijn we natuurlijk wel goed in) in een tijdperk van oorlog terecht te zijn gekomen. Wellicht minder ontwikkeld dan het Capitool, maar niet terug naar de middeleeuwen ofzo (behalve dan het oorlog gedoe XD), maar wel te druk bezig met zichzelf om zich zorgen te maken om wat er gebeurt in Panem?
Ik denk dat in Afrika heel veel landen zullen zijn ingestort en veel nieuwe landen zullen zijn ontstaan, meer gebaseerd op de stammen enzo die er oorspronkelijk leefden (en overleefden) dan op de verdelingen gemaakt door de koloniale mogendheden.
Ik denk dat Panem niet erg geïnteresseerd zou zijn in wat er daar gebeurt, tenzij ze zich dermate ontwikkelen dat ze een gevaar zouden vormen voor Panem zelf. Denk dat ze de mensen in dat geval ook zouden weren. Meer relschoppers hoeven ze niet.

Hobby’s en sport
Ik denk dat hobby’s wel grotendeels hetzelfde zullen zijn, maar wellicht wat geëvolueerd (qua boeken en muziek dus idd meer elektronisch, games meer 3D/holografisch, etc.) Ik denk dat sommige sporten wellicht niet meer zo interessant gevonden zullen worden gevonden. Ik zie Capitoolmensen niet zo snel rugby of voetbal spelen, maar dingen als fitness of dans zie ik ze misschien wel doen. Ik denk dat ze eerder Avoxteams samenstellen voor rugby, en toekijken hoe die elkaar afmatten en zelf een beetje coachen en wedden, en zo. Ik denk dat er voor zulke dingen wellicht nog kleine competities zouden kunnen zijn, maar dat de Hongerspelen een beetje de jaarlijkse Olympische Spelen van Panem zijn.

Ik denk dat er in elke tijd inderdaad wel van die dwarse mensen zijn die zijn van ‘vroeger was alles beter’ en papieren boeken zouden willen hebben. In het Capitool zou ik dat wellicht als enigszins hipster zien, maar in de districten lijken boeken me nog wel normaal om te hebben, bijvoorbeeld voor school.

Qua muziek, gok ik dat de ‘popmuziek’ in het Capitool inderdaad een techno-achtig iets zou zijn, maar ik gok dat alle andere muziekgenres, zoals Rock, Metal, Klassiek, Country wel enigszins fans zouden hebben. Ik denk dat muziek wellicht een van de grotere hobby’s zou zijn (gezien sport in mijn hoofd enigszins wegvalt). Wellicht dat de smaak per generatie en per district ook weer verschilt. Toch meer Country in bijvoorbeeld 9/10/11 en meer Jazz of Soul in bijvoorbeeld 4, of zo. Geen idee hoe dat precies bepaald zou moeten worden, maar ik denk in ieder geval wel dat er herkenbare verschillen zouden zijn tussen de districten in de muzieksmaak en de muziek die ze maken.

Ik denk dat de tijd heel erg afhangt van de baan. Bij de fabrieken in 8 denk ik echt aan belachelijke werkdagen voor weinig geld, dus met weinig tijd en geld voor hobby’s. Maar in 7 zie ik meer normale werkdagen voor me, ook met een iets beter loon.

Wat betreft het weekend. Zondag rustdag is wel heel christelijk, dus ik denk ergens dat dit wel weggevallen is. Denk dat mensen gewoon allemaal hun eigen vrije dagen hebben, of zo? (en dat scholen wellicht kortere lesdagen hebben en dan elke dag? Hmm… idk…)

Werk en inkomen
Ik denk dat in het Capitool eigenlijk een heel drastische scheiding is tussen rijk en arm en dat de meeste mensen gewoon uit goede families komen en dat ze vanuit de positie al snel genoeg geld hebben, of een goede functie te pakken hebben gekregen en rijk zijn. Ik denk dat gokverslavingen en dergelijke best voorkomen en dat niet iedereen het zo goed heeft als het Capitool doet voorkomen. Wellicht in een soort getto (met simpele flats ofzo) gepropt ergens aan de rand van de stad, of opgesloten/Vredesbewaker/Avox. Ik denk dan eerder dat de lonen hoog zijn in mijn wereldbeeld, anders zouden er immers amper geldproblemen kunnen zijn. (Tenzij zware verslavingen.)

Voor de Valuta zou ik gewoon voor de Dollar gaan.

Ik denk dat levensmiddelen binnen de districten zijn onderverdeeld, zoals dat 12 bijvoorbeeld een bakker had, en zo. Meer het ouderwetse idee dat het allemaal los van elkaar staat. Ik denk dat een markt/markten in de dorpen en steden van de districten op zich ook wel realistisch is. Wellicht één keer per week?

In het Capitool zie ik meer Wal-Mart-achtige dingen voor me voor de levensmiddelen, waar de echt rijken idd Avoxes naartoe kunnen sturen. Óf dat alles echt puur op bestelling gaat en dat Avoxes die gewoon allemaal moeten rondbrengen.

Educatie
Ik denk dat educatie inderdaad gratis moet zijn, of in ieder geval het basisonderwijs. Wellicht dat er daarna wel geld voor wordt gevraagd, waardoor veel tieners besluiten te gaan werken, maar dat de rijken nog wel verder kunnen leren. Districtgerelateerde vakken lijken me aan de ene kant handig, maar aan de andere kant denk ik ook dat je die dingen meer van huis uit wel of niet meekrijgt. Wellicht gewoon echt basis en verder niet, of zo. Ik denk dat naar school gaan inderdaad niet verplicht is, maar dat het voor bepaalde districten wel cruciaal kan zijn voor werk later. Voor 11 zal het wrs minder belangrijk zijn dan in 3, gok ik. :p

Racisme/Seksisme/stuff like that
Ik denk dat er in het Capitool inderdaad heel weinig is waar van wordt opgekeken qua dingen als gender/geaardheid/uiterlijk. Ik denk dat het daar idd vooral te maken heeft met rijkdom en mode hoe je beoordeeld wordt. Ik denk dat er in de rest van Panem echter nog wel meer discriminatie op het gebied van gender en geaardheid zal zijn, vooral in de armere en kleinere districten.

Ik ben voor onesies in de mode. En dan hele fancy ones. Maar ik denk dat het idd allemaal gewoon te maken heeft met mode en dat dit in het Capitool ook heel erg snel verandert.

Vervoer
Ik denk dat het vooral nog auto’s en treinen zijn voor in de districten, en dat er in het Capitool inderdaad iets van een monorail of metro is. Ik denk dat ze daar in ieder geval weinig gebruik maken van eigen vervoer, tenzij ze weer stoer willen doen en een motor hebben, of zo. Wellicht dat er ook nog wel fancy taxi’s zijn… Not sure. Zolang ze zich maar op een fancy manier kunnen verplaatsen, vind ik het goed.

Schoolbus vind ik idd wel heel USA-ish, dus daar zou ik me ook nog wel in kunnen vinden.

Media en stuff

Ik denk dat social media in het Capitool op zich wel belangrijk is. Kan me niet voorstellen dat ze met zo veel technologie als daar geen internet zouden hebben. En hoe komen ze anders hun dagen door. Maar ik denk dat dit dat wel een privilege is voor het Capitool en wellicht district 3 (puur voor werkdoeleinden).  Anders heb je zo contact tussen districten immers.

Ik denk ergens dat het Capitool te gefocust is op Panem (en wellicht de rest van de aarde) om zich echt zorgen te maken over wat er verder in het heelal bevindt.

Religie
Ik denk dat er vooral in de armere districten wellicht nog relatief veel religie is en in het Capitool nauwelijks (tenzij het deel uitmaakt van een of andere trend), maar dat er idd nog  wel her en der kerken en andere religieuze gebouwen te vinden zijn. Wellicht dat sommige daadwerkelijk in gebruik zijn, maar sommige kunnen ook iets anders geworden zijn. (boekenkerk in een district? :p ). Ik denk dat veel mensen wellicht spiritueel zijn, maar niet daadwerkelijk religieus, maar dat de religieuze groepen die er zijn klein zijn en wellicht heel verschillend van elkaar (ook  per district bijvoorbeeld).

Taal en accenten
Ik denk dat de accenten die er waren ten tijde van Panems vorming zich gevormd hebben tot nieuwe accenten binnen de districten. Als je bedenkt hoe anders we nu praten dan vijftig jaar geleden, dan denk ik wel dat er verschil kan zijn. Zeker omdat grote delen van Panem al tweehonderd jaar afgesloten zijn van elkaar en van het Capitool, dus ik denk dat er in die periode wel merkbare verschillen in taal en woordgebruik is gekomen. Wellicht dat er ook veel districtspecifieke woorden zijn ontstaan die in het ene district heel normaal zijn (voor een bepaald voorwerp ofzo), terwijl ze in een ander district gewoon niet bestaan.

_________________
Over Panem Sig_Madelynn_10_zps0jbaeyal
Terug naar boven Ga naar beneden
Jennifer Lockheart
District 1
Jennifer Lockheart

PROFIELAantal berichten : 1466
Registratiedatum : 29-07-13
KARAKTER
Karakter Informatie
Geslacht: Vrouw
Beroep: Trainer en begeleider District 1
Leeftijd: 33

Over Panem Empty
Onderwerp: Re: Over Panem | ma jan 11, 2016 3:55 pm

Ik zou hier graag nog een aantal vragen aan toe willen voegen :3 Of nou ja eigenlijk is het één vraag die ongeveer 12 verschillende antwoorden gaat krijgen xD Hoe zagen de donkere dagen eruit per district? Ik merkte dat, in de geschiedenis van Def zijn KK voor District 1, een andere beschrijving stond dan in de mijne, terwijl het over hetzelfde District gaat. Hij benoemde dat er weinig gebeurde in 1, waar ik wel degelijk geweld heb beschreven.

In mijn ogen is er in ieder District wel tegen het Capitool gevochten tijdens de donkere dagen, want waarom zouden anders alle Districten worden gestraft? Waarom de mensen straffen die met je mee vochten? Ik kijk nu net terug in mijn KK en merk dat ik daar veel minder in heb staan dan ik dacht mbt de opstanden, maar in mijn ogen is het zo dat er in District 1 sowieso wel gevochten is, net als in alle andere Districten.

Ik denk dat het handig is om ook helder te maken hoe de Donkere Dagen voor de verschillende Districten zijn afgelopen. We weten dat 13 is weggevaagd, maar hoe heftig was het in de andere Districten?

_________________
Over Panem Sig_Jennifer_4_zps86a887c8
Terug naar boven Ga naar beneden
Nike Foxglove
Presentator
Nike Foxglove

PROFIELAantal berichten : 692
Registratiedatum : 29-07-13
KARAKTER
Karakter Informatie
Geslacht: Vrouw
Beroep: Presentatrice
Leeftijd: 28

Over Panem Empty
Onderwerp: Re: Over Panem | ma jan 11, 2016 5:11 pm

Ik moet eigenlijk studeren, dus hierbij reageer ik even heel kort op de opmerking die gemaakt was over het interview met Solar:
dat was inderdaad een lastig punt, want zoals je zei, het Capitool is ver vooruit in de tijd en Nike geeft er ook zeker geen bal om (zij is zelf ook panseksueel, trouwens). Maar het is een beetje een paradox, want tegelijkertijd wordt er bij de Boete wel heel duidelijk een tweeschijding gemaakt m.b.t. gender. Er worden niet twee personen getrokken, nee, het is één meisje en één jongen. Solar werd dus ook geselecteerd als meisje, terwijl ze niet onder dat label past. Als het Capitool dan zo accepterend en vrij daarin is, dan vind ik dit vrij krom. Dus ik weet eigenlijk niet echt hoe het Capitool ermee om gaat. Ze hebben wel meer kromme ideeën (het hele kinderen-tot-de-dood-laten-vechten-for-fun-idee, bijvoorbeeld).
Eén van de redenen waarom ik Nike onwetend erover heb laten zijn, is omdat ik ook vind dat er een zekere educatieve waarde zat aan dat interview, aangezien misschien niet iedereen op dit forum even thuis is in dat soort termen. En door Nike onwetend te laten kon ik er een meer uitleggende rol aan geven. Dus dat speelde voor mij ook mee Smile
Overigens is het niet de bedoeling dat dit defensief klinkt, of zo, ik leg alleen uit wat voor overwegingen mijn hoofd had gemaakt m.b.t. dit onderwerp.

_________________
Over Panem 2ns8hhg
Terug naar boven Ga naar beneden
Alexandra Leifsson
Begeleider District 3
Alexandra Leifsson

PROFIELAantal berichten : 300
Registratiedatum : 13-03-14
KARAKTER
Karakter Informatie
Geslacht: Vrouw
Beroep: Begeleider district 3
Leeftijd: 35

Over Panem Empty
Onderwerp: Re: Over Panem | za jan 23, 2016 5:43 pm

Ik was echt al vanaf het begin van plan om hierop te reageren, maarruh, dat heeft een kleine vertraging gekregen. Bij deze dan toch nog Smile
PANEM
Arena’s

Ik zou Panem niet willen vervuilen met Arenas, zonde van het land en de ruimte. Bovendien is er dan een risico dat districtbewoners er al iets van zien of een reddingsactie ondernemen. Ik zou het buiten Panem doen, op een stukje land dat nauwelijks bruikbaar is behalve als arena. Wel dicht bij de grenzen van de districten, maar niet erin. In een stukje Mexico staat bijvoorbeeld onze zandbak arena?

Buitenland
Deze vind ik moeilijk en ik had er eigenlijk niet echt een beeld bij ^^'. Dus ik ben even aan het nadenken terwijl ik typ. Nederland zal onderhand Atlantis 2.0 zijn door klimaatverandering, maar ik denk dat delen van Europa nog wel staande zijn. In de bergen kleine kolonies die niet de ruimte en middelen hebben om zo massaal te worden als Panem bijvoorbeeld. In Azië verwacht ik wel een grotere structuur maar wellicht hebben die al eerder mot gehad met Panem en besloten dat het de oorlog niet waard is? Aangezien ik me best voor kan stellen dat er heel wat landen van de kaart zijn geveegd door mass destruction weapons. Oh en een deel van de wereld is vast onbewoonbaar door ongelukjes in nucleaire reactoren + oorlog + natuurrampen.
Ik denk in ieder geval niet dat er heel veel contact is tussen Panem en de buitenwereld, dus wellicht weten de andere landen helemaal niet wat er hier voor moorddadige spelletjes aan de gang zijn.
Een beetje een 'ieder voor zich' mentaliteit.

Hobbies en sport
In het capitool zie ik nog wel Avox teams die tegen elkaar sporten. Sowieso een underground circuit waar nog wel duistere zaakjes gebeuren zoals kooigevechten. Ik denk ook dat rijke thrillseekers kunnen bungeejumpen en dat soort dingen. Alleen professioneel sportende Capitoolinwoners lijken me minder waarschijnlijk.

Boeken
Gedrukte boeken = status. Je kan laten zien dat jij de ruimte en het geld hebt voor mooie ingebonden boekjes. en waarvoor kappen we anders al die bomen in District 7, right guys?

Muziek
Radio ontvangst in de districten lijkt me sowieso leuk, de muziekstijl op de radio verwacht ik zelf als pop en een beetje meer ouderwets.
Verder denk ik dat districtinwoners daarnaast zelf ouderwetse liedjes kunnen spelen, klassiekers en een beetje folk.
Maar ik denk niet dat iedereen in 11 cowboy muziek luistert en iedereen in 3 techno.

Hobbies
Hobbies zullen kleinschalig uitgeoefend worden. Dus voetballen op straat ipv bij een club, thuis muziek maken in plaats van bij de echte muziekscholen zoals we die nu hebben. Voor volwassenen inderdaad kroeg zitten en misschien simpele spelletjes, maar aangezien uitgebreide hobbies echt een luxe zijn zie ik dat niet gauw gebeuren.

Werk en inkomen
Ik denk dat één fulltime werkende arbeider (aangezien het meeste werk in de districten arbeid is) net 3 mensen kan voeden, inclusief hemzelf. Dan heb je nog niet echt de extra's buiten levensonderhoud en kun je niet echt sparen (dus ook grote erfenissen zullen er niet van komen.
Grote gezinnen zullen meer moeite hebben om rond te komen, wat je ook ziet omdat daarin de kinderen vaak al werken.
Alleen met echt goede banen kun je zorgeloos leven. En dan natuurlijk nog de gemiddelde baantjes die daar tussen in zitten Shrug

Valuta:/b]
De Panem dollar klinkt prima.
Of anders een gek betaalsysteem met credits in het Capitool.

[b]Boodschappen

Een markt op 2/3 dagen per week en dan losse winkels vind ik het leukste. Dat supermarkten opeens weg zijn gevallen is wel gek, maar de charme van bakkers en marktjes maakt me subjectief :')

Educatie
De basisschool vind ik lastig in te schatten. Rekenen en taal, geschiedenis natuurlijk.
Vervolgopleidingen zie ik in district 1, 2, 3 en 6 wel, bij 1 en 6 vooral praktische opleidingen om juweliers en mechanics op te leiden, in 2 en 3 universitair om technologische experts te krijgen. En natuurlijk de vredebewakers opleiding.
Wat ik vooral denk is dat een vervolgopleiding geen vrije keuze is. Je woont in 3 en bent slim? Je mag deze specifieke opleiding volgen of anders zoek je het maar uit met een fabrieksbaantje. Kandidaten worden streng geselecteerd en alleen als je zeer rijk bent kan je misschien een plekje kopen.

Racisme/Seksisme/stuff like that:
Ik had bij Nikes interview het gevoel dat Nike het benadrukte zodat Solar het kon uitleggen. Misschien ook wel omdat district bewoners simpele mensen zijn, waarvan het capitool niet gauw zulke standpunten verwacht.
Ik ben het er mee eens dat men in het capitool bijna alles al een keer gezien is, waardoor er nauwelijks meer van wordt op gekeken door de meesten.
In de districten lijkt het me een stuk zeldzamer.

Vervoer:
Districten hebben vrij weinig tot hun beschikking. Simpele auto's voor de rijken, rammelfietsen voor de middenmoot. Misschien een soort kar getrokken door paarden voor vervoer tussen dorpen in district 11, zo zie ik ook voor me dat ze iedereen op 1 plek krijgen voor de boete.
Vredebewakers op segways??
In het capitool zie ik het zo voor me: zeer brede stoepen om te wandelen, een paar banen voor autos en taxis. Een soort futuristische metro rijdt over een stylische baan door doorzichtige glazen buizen, iets boven de straat. Daar zijn behoorlijk veel haltes van en ook veel metro's achter elkaar,zodat het niet te druk is.

Media en stuff:
Districten ontvangen PanemTV,  de Hongerspelen en niets anders.
Ik heb het zelf in een topic gehad over een radio, waar normaal gesproken muziek te horen is maar tijdens de spelen mondeling verslag wordt gedaan. Zoiets lijkt me ook nog wel logisch, maar dan zonder al te veel zenders, gewoon muziek, geen geleuter.
In het capitool zie ik graag internet, social media, oneindig veel tv zenders. Voor ieder wat wils, genoeg capitolers willen immers presentatrice worden :'D Modetrends vormen zich op het internet, waar men bijna alles van elkaar kan weten. Weinig privacy, vooral omdat de meeste Capitool bewoners daar toch niet om geven :')
Informatie is in het Capitool vrijwel onbeperkt beschikbaar, het enige wat in de hand word gehouden is info over de districten en opstanden, wat natuurlijk volgens Panem's visie wordt gepresenteerd.

Religie:
Hiermee ben ik het volledig eens. Religie wordt naar mijn idee gedoogd, zolang het Capitool maar op één blijft staan. Kleine groepen in kerken en moskeeën die nog in gebruik zijn. Hierdoor denk ik ook dat er grote verschillen tussen groepen kunnen ontstaan.
Ook vind ik kleine rituelen leuk, zo stel ik me voor dat er in district 11 een oogstfeest is en grote vuren op de kortste dag van de winter om de lente op te roepen.

Taal en accenten:
Het Capitool heeft het onderwijs in handen. Hierdoor leert iedereen dezelfde basis en grammatica. Daarnaast kunnen specifieke uitdrukkingen per district bestaan, lijkt me leuk. Ook klinkt t logisch dat een visser uit district vier niet alle verschillende boomsoorten kent, een houthakker niet weet wat er allemaal in de zee zit en zo verder.
Maar echt specifieke woorden bedenken per district lijkt me persoonlijk moeilijk.

De donkere dagen in de districten:

Ik denk dat er in elk district onrust is geweest, zoals Lianne ook al zegt. Anders zou de hongerspelen niet alle districten straffen.
In de meer pro capitool districten 1 en 2 was het waarschijnlijk een harde kern verzet die chaos aanrichtte en aanslagen pleegden, ook tegen de eigen bevolking, terwijl in de straatarme districten bijna iedereen mee deed en het gevecht vooral tegen de vredebewakers was. In 7 zullen bijlen wat vredebewakers omgehakt hebben. In district 3 zullen het wat minder vuistgevechten zijn geweest en meer technische wapens en wat ik zelf vind: district drie heeft tijdens de donkere dagen informatie verspreid via illegale radio kanalen etc. Ook zullen er tijdens de opstanden wel mensen van het ene naar het andere district zijn gereisd.
Om helemaal strikt op te schrijven wat er precies gebeurd is qua verzetsdaden lijkt me onnodig, maar als bijvoorbeeld iemand in zijn karakterkaart zet dat zijn moeder met een groepje het gemeentehuis liet exploderen is dat misschien leuk voor in het overzicht van de geschiedenis van panem, de donkere dagen per district. Zo heb je voldoende vrijheid om er je eigen draai aan te geven, maar kan iedereen toch terugvinden wat er al vast staat door andere personages. Dan wordt t vanzelf een geheel Smile

Gezondheidszorg:
Dit gaat vooral over de hoeveelheid moeite die het capitool in een miezerige inwoner steekt. Naar mijn mening zal dat vrij weinig zijn. Waarom zou men investeren in een gekkenhuis? Of een dure operatie zoals een orgaantransplantatie geven aan een vervangbaar individu? Ik denk dat de gezondheidszorg vrij mager is. Natuurlijk wordt een botbreuk behandeld, net als een longontsteking of iets van die graad, als je ervoor kan betalen. Maar een harttransplantatie vind ik niet binnen de realistische grenzen van districtbewoners liggen.

Kennis en wapens/training:
Ik denk dat het capitool heel erg censureert in de districten,waardoor je niet zomaar dodelijke kennis kan vinden. Je krijgt van het capitool kennis die je nodig hebt om hen te helpen, maar zeker niet zomaar iets waarmee je schade aan kan richten.
Wat wapens betreft eigenlijk hetzelfde. Ik zie het zelf voor me dat er na de donkere dagen huiszoekingen zijn geweest en dat je je bijl/drietand/zeis niet zomaar mee naar huis krijgt, maar deze moet inleveren aan het einde van de werkdag.


Dit is aan elkaar geplakt van meerdere keren schrijven, dus misschien mist er nog iets of klopt het niet helemaal, maar ik wilde jullie niet nog langer laten wachten Innocent

_________________
Over Panem Alex_zps46e543f5
Terug naar boven Ga naar beneden
Mahu Oghene
District 11
Mahu Oghene

PROFIELAantal berichten : 33
Registratiedatum : 13-04-15
KARAKTER
Karakter Informatie
Geslacht: Vrouw
Beroep: Seizoensarbeidster, wannabe-monteur
Leeftijd: 18

Over Panem Empty
Onderwerp: Re: Over Panem | di jan 26, 2016 1:23 pm

This is incredibly long and I'm sorry...

Arena’s
Ergens lijkt het me wel logisch dat ze de arena’s gewoon ergens binnen Panem zouden neerplanten, maar het voelt ook zo vreemd om me te bedenken dat je bijvoorbeeld in de “dead zone” (of hoe ik het ook moet noemen) tussen twee districten ineens een arena hebt staan ofzo. xD

Maar aan de andere kant moet er met het bevolkingsaantal van Panem en het feit dat de districten niet héél groot kunnen zijn als er meestal maar één stad is, ook wel echt veel ruimte over zijn, dus het zou me niet verbazen als ze gewoon ergens een heel groot gebied enkel voor arena’s kunnen gebruiken.

Buitenland
I agree with Fem on this. Maar ik denk eigenlijk (jammer genoeg) niet dat het zo heel onrealistisch zou zijn. I mean, kijk naar Noord-Korea, of wat Israël met de Palestijnen doet… So yeah, misschien dat de rest van de wereld technologisch wel wat achterloopt, of iig wat wapens betreft ofzo, maar ik denk dat het ook voor een groot deel gewoon willful ignorance zou zijn.

Hobby’s en sport
Ik ben het helemaal eens met Soot hierover. Ik zie het Capitool niet echt zelf “ruigere” sporten spelen, maar er misschien wel graag naar kijken door teams van Avoxen enzo samen te stellen. En dat ze dan zelf eerder aan iets als fitness of yoga doen, en misschien zelfs croquet of golf ofzo spelen. In de districten zullen de rijkeren misschien wel sporten als vrijetijdsbesteding, maar verder lijkt het me iets wat alleen kinderen zouden doen, omdat zij er (met wat geluk) de tijd en energie voor hebben.

Maar idd, wat Soot zegt, het lijkt me dat ze muziek wel heel belangrijk zouden vinden. En ik denk dat het Capitool aan de ene kant iets techno/electro-achtigs als mainstreammuziek heeft, maar ik zie ze eigenlijk ook wel echt naar (neo-)klassieke muziek luisteren en daar echte snobs over zijn enzo? En dat livemuziek ook een statussymbool is. Like, dat de allerrijksten een groep Avoxen hebben die geen andere job hebben dan de hele dag lang voor achtergrondmuziek zorgen, bezoek entertainen, etc., terwijl anderen zich misschien enkel ingehuurde muzikanten voor feestjes kunnen veroorloven.

In de districten denk ik dat er grote verschillen zitten tussen de gangbare muziekstijlen. Gewoon al de beschikbaarheid van bepaalde instrumenten (en materialen om die instrumenten mee te maken) gaat een invloed hebben, en als de verschillende districten zo lang volledig van elkaar gescheiden zijn moeten hun muziekgenres zich wel apart ontwikkelen (behalve dan dat ze misschien verenigd worden in hun haat voor Capitoolmuziek ofzo Razz). Ik stel me bij de muziek van de districten vooral dingen als folk, soul, blues en country voor, met unieke elementen voor elk district. Like, district 1 zal waarschijnlijk wat dichter bij het Capitool staan qua muzieksmaak, bij district 2 stel ik me somehow metal voor en bij 7 een verdeling tussen een grote country-cultuur enerzijds en hardrock anderzijds, in de districten waar er buiten gewerkt wordt (zeker in de agricultuur) ook van die “work songs” die slaven in Amerika vroeger zongen? Like, die vibe gaf de filmversie van Hanging Tree mij iig.

Ik denk net als Soot dat de werkuren heel erg van de banen (en dus districten) afhangen. Agricultuur is nu eenmaal heel seizoensafhankelijk en het lijkt me niet dat daar veel aan gedaan kan worden. Likewise kun je in district 4 en 7 bijvoorbeeld ’s nachts niet echt effectief werken, dus in dat soort districten lijkt het me dat bijna iedereen gewoon overdag werkt, maar in de fabrieken van district 8 zullen er bijvoorbeeld wel verschillende shifts zijn zodat er 24/24 gewerkt wordt. Ook qua rustdagen denk ik dat het heel erg verschilt. In district 9 en 11 denk ik dat er bijvoorbeeld tijdens het oogstseizoen wel 7/7 gewerkt wordt, en dat er tijdens rustigere periodes één rustdag is ofzo. In district 8 zal iedereen wel een andere rustdag hebben (en dat die mss ook per week verschilt), gewoon om de roosters zo effectief mogelijk te houden.

Werk en inkomen
Het leek me altijd vreemd dat mensen in het Capitool geen werk zouden hebben. Ik stelde me gewoon altijd voor dat ze voornamelijk prestigieuze jobs zouden hebben die weinig echt werk vereisten, maar dat ze wel graag zouden opscheppen over hun titels en hun bedrijven etc. En dat de “armere” bevolking wat minder glamoureuze jobs hebben en wel echt moeten werken, maar nog steeds wel goed leven en het weekend vrijaf hebben enzo. Behalve Avoxen dan. (Also totally agree with Soot that it’s probably a lot less fancy and wonderful as the Capitol would like everyone to think.)

Als het land Panem heet kan de valuta misschien de Circensis zijn? :ch:

Ik denk dat het Capitool idd supermarkten heeft, en ik zie het ook wel gebeuren dat (bijna) alles op bestelling gebeurt en geleverd wordt. In de districten stel ik me idd ook eerder aparte winkels voor verschillende producten en een wekelijkse markt enzo voor.

Educatie
Ik denk dat het in de districten wel gratis moet zijn, en dat de voornaamste reden waarom kinderen met school stoppen is omdat ze anders geen tijd hebben om te werken. Ik vind Emma’s idee ook wel interessant (en logisch eigenlijk) dat je niet echt een keuze hebt wat voor opleiding je doet als het Capitool je voor een bepaalde job nuttig acht. In het Capitool zelf vermoed ik dat iedereen wel zeker middelbaar onderwijs zal doen, maar qua vervolgopleidingen kan ik me weinig voorstellen behalve business school of rechten ofzo…

Discriminatie etc.
Ik kan me niet voorstellen dat racisme, seksisme en homofobie nog in dezelfde mate aanwezig zijn als in onze samenleving. Ik denk dat racisme nog wel steeds bestaat, though, toch zeker op systemisch vlak. I mean, in district 12 is er een duidelijk onderscheid tussen de blonde, blanke mensen die rijker zijn en de bevolking van the Seam, die harder moeten werken en een donkerdere huidskleur hebben, en ik kan me niet voorstellen dat Suzanne Collins district 11 per toeval zo gemaakt heeft. (Like, hét district waarvan duidelijk gezegd wordt dat de bevolking voornamelijk uit zwarte mensen bestaat en daar liggen toevallig de katoenplantages? No.) Maar ik kan me ook helemaal voorstellen dat die discriminatie zo diep onderhuids zit dat het makkelijk weg te verklaren is als een discriminatie op basis van rijkdom ofzo, en dat weinig mensen durven toegeven (of zelfs beseffen) dat er nog racisme is.

Ik denk dat homofobie en seksisme meer "echt" opgelost zouden zijn in Panem, maar ik denk wel dat het Capitool nog steeds vrij strikte genderdefinities en –rollen heeft, wat ook Nike’s onwetendheid i.v.m. Solar zou verklaren. Like, dat vrouwen niet meer benadeeld worden, en waarschijnlijk dat transgender personen ook gewoon aanvaard worden, maar dat er wel nog van je verwacht wordt om binnen één van de twee categorieën te vallen. Het hoeft daarom niet dat mensen er echt negatief tegenover staan, maar dat het voor veel mensen gewoon nog een beetje een nieuwigheid is om daarover na te denken.

Specifiek op het vlak van genderdysforie lijkt het me moeilijker in de districten omdat je daar gewoon minder kansen en middelen hebt om er veel aan te doen als je je uiterlijk wilt veranderen om je gender te matchen.

Vervoer
Yes to the monorail. Ik kan me niet voorstellen dat de gemiddelde districtbewoner zich meer dan misschien één fiets per gezin kan veroorloven, dus vermoed ik dat het meeste te voet gebeurt, behalve bijvoorbeeld naar het werk gaan als het Capitool vervoer voorziet zoals in 11. In het Capitool denk ik dat openbaar vervoer heel veel gebruikt wordt, maar dat er nog steeds wel gradaties van luxe en privacy enzo zijn.

CAN I ALSO POINT OUT: VREDEBEWAKERS OP SEGWAYS IS ONE OF THE BEST IDEAS I’VE EVER HEARD. <3

Media etc.
Ik ben het ermee eens dat nieuws uitsluitend op tv uitgezonden wordt en online staat. Ik kan me idd ook voorstellen dat het Capitool sociale media als hoogstnoodzakelijk beschouwt, maar dat het internet héél erg gereguleerd en gecensureerd wordt. Dus dat er een oneindig aantal websites over de laatste modetrends en fitnesstips zijn, maar dat er bijvoorbeeld maar een handvol nieuwssites zijn en dat de overheid berichten op sociale media leest en troublemakers hardhandig aanpakt. In de districten kan ik me voorstellen dat papieren krantjes misschien nog wel bestaan, maar waarschijnlijk ook weer afhankelijk van het district. Verder sowieso geen internet en alleen tv-uitzendingen van het Capitool.

Religie
Madelynn Bristow schreef:
Ik denk dat veel mensen wellicht spiritueel zijn, maar niet daadwerkelijk religieus, maar dat de religieuze groepen die er zijn klein zijn en wellicht heel verschillend van elkaar (ook  per district bijvoorbeeld).
This.

Alexandra Leifsson schreef:
Ook vind ik kleine rituelen leuk, zo stel ik me voor dat er in district 11 een oogstfeest is en grote vuren op de kortste dag van de winter om de lente op te roepen.
Also this. <3

Taal
Ik voel dat dit lang gaat worden, dus sorry daarvoor…
Het is sowieso onmogelijk dat er geen accentverschillen tussen de districten zitten. Ze leven volgens de tijdlijn van HS nu al zeker 100 jaar volledig van elkaar gescheiden, en irl zie je bijvoorbeeld ook duidelijk een verschil tussen Vlaams en Nederlands, of Amerikaans Engels en Brits Engels, en dat is over een paar eeuwen met contact tussen de verschillende gebieden. In Panem leven de verschillende districten zo van elkaar gescheiden dat hun taal zich volledig afzonderlijk moet ontwikkelen, en dan krijg je onvermijdelijk accentveranderingen en verschillen in woordenschat, zelfs tot het punt dat sommige districten elkaar waarschijnlijk nauwelijks nog begrijpen. En zeker omdat de districten elk hun eigen specialiteit hebben, gaan ze sowieso voor bepaalde concepten meer of minder woordenschat hebben.

Ik herinner me ook een tumblrpost van de maker van Trigedasleng (de taal van de Grounders in The 100) waarin hij uitlegde waarom het taalgebruik zo drastisch veranderd is over nauwelijks honderd jaar, en dat had te maken met de abrupte verandering/beëindiging van de huidige maatschappij (voor wie het niet kent: in The 100 is de wereld min of meer vergaan door nucleaire oorlogen, maar natuurlijk waren er hier en daar overlevenden), het feit dat het leven er plots zo anders uitzag en dat er in die setting vooral jonge mensen overbleven, die sowieso creatiever zijn met taal dan de oudere generaties. En dat komt wel een beetje overeen met de situatie in Panem, vind ik, dus het is zeker mogelijk dat de taal zich op een relatief korte tijd ontwikkeld heeft, en dat gecombineerd met de afzondering van de districten kan leiden tot vrij grote verschillen. Het is natuurlijk een fictief voorbeeld, maar die man is een linguïst die wel lijkt te weten waar hij het over heeft, so. *shrugs*

Zoals Emma ook al zei is het niet echt eenvoudig om concreet vast te stellen wat de verschillen tussen de districten precies zijn op het vlak van woordenschat, maar het is misschien wel leuk om soms te vermelden dat je personage bijvoorbeeld maar weinig begrijpt van de toespraak van een winnaar van de hongerspelen omdat die van een ander district is en een vreemd accent heeft ofzo? Idk.

Overigens vermoed ik dat de districtbewoners, omdat ze het Capitoolaccent zo vaak horen, daar volledig aan gewend zijn en ook (bijna) alles begrijpen, maar dat het andersom niet zo zal zijn, want hoe vaak hoort de gemiddelde Capitoolbewoner iemand van de districten praten?

Gezien de grootte van de districten en de verschillende sociale lagen kan ik me trouwens ook voorstellen dat er lichte verschillen kunnen zitten binnen districten, bijvoorbeeld mensen die in de stad leven vs. wie erbuiten woont, of in district 11 gewoon de verschillende dorpen.

Donkere Dagen per district
Dit is idd wel iets handigs om een beetje vast te leggen, denk ik, of toch in grote lijnen. District 2 zal wel het minst te verduren gehad hebben, en zoals Emma zei waarschijnlijk vooral kleine groepen die ook andere bewoners van het district aanvielen. Volgens de Hunger Games wiki waren de eerste vier districten die tijdens de gebeurtenissen van de boeken rebelleerden 1, 3, 8 en 11, maar dat hoeft natuurlijk niet te betekenen dat dat tijdens de Donkere Dagen ook zo geweest moet zijn (al denk ik dat het in het geval van 8 en 11 sowieso wel het geval was).

Oh, according to the wiki:
Citaat :
Before the Dark Days, District 3 was one of the more wealthy districts, however it was crippled by the uprising (in which it presumably played an important role) and living standards decreased.

In any case, ik heb in mijn eigen kk’s beschreven dat Nakoma (district 4) het niet heel erg had, ook al was de opstand wel merkbaar, en Mahu (district 11) juist bijna haar hele familie verloren is omdat het Capitool zo hardhandig optrad.
Terug naar boven Ga naar beneden
Kye Flecker
District 4
Kye Flecker

PROFIELAantal berichten : 137
Registratiedatum : 24-12-14
KARAKTER
Karakter Informatie
Geslacht: Man
Beroep: Visser/scholier
Leeftijd: 14

Over Panem Empty
Onderwerp: Re: Over Panem | di jan 26, 2016 4:30 pm

Sorry, not sorry. I got a little carried away.


Arena's

Ik denk dat de arena's zich allemaal binnen Panem bevinden. Ten eerste is de V.S. echt onwijs groot. Er zijn 12 districten (wat een stuk minder is dan 50 staten) en ik had altijd het idee dat in elk district maar één grote stad is en misschien een paar kleine dorpen, dus dat de districten helemaal niet zo groot zijn. De bevolking is dus behoorlijk uitgedund, vergeleken met de huidige V.S. Zelfs als er dan nog een deel van het land weggevaagd is door klimaatveranderingen, hebben ze dan echt meer dan genoeg ruimte over voor de arena's. Bovendien heeft de V.S. echt een enorme diversiteit aan landschap en klimaat (+ de moderne technieken om het klimaat binnen de arena te veranderen), dus ik denk dat het simpelweg niet nodig is.

De andere reden dat ik denk dat de arena's binnen Panem zijn...  Well, zie mijn buitenlandstuk Twisted Evil

Buitenland
Net als Fem en Soof is mijn favoriete Panem-headcanon altijd geweest dat de rest van de wereld min of meer normaal functioneert en dat Panem zich daar helemaal van heeft afgesloten. Ik denk, helaas, dat dat totaal niet onrealistisch is, omdat de 'ontwikkelde' wereld zich nou eenmaal niet zo graag bemoeit met landen waar de bevolking onderdrukt wordt, want dat is hun probleem niet. Je ziet dat met vluchtelingen, die men eigenlijk liever niet in hun land heeft, want die komen uit zo'n gebied waar rare dingen gebeuren. Je ziet het in Korea, waar echt de meest verschrikkelijke dingen gebeuren en met IS waar 'wij' ons eigenlijk alleen maar mee bezig houden omdat nu het westen bedreigt wordt. Het interesseert ons niet zo veel wat de regering van andere landen met hun bevolking doet, zolang ze ons maar met rust laten.

Nu is het natuurlijk wel zo dat de V.S. as is onderdeel is van de 'westerse beschaving'. Het moet dus op de een of andere manier zo gegroeid zijn dat Amerika niet meer 'één van ons' is. Dat kan zijn geweest door een gigantische natuurramp, waardoor de wereld zich opnieuw moest opbouwen en er dus in één keer een kloof geslagen kan zijn tussen Amerika/Panem en de rest van de wereld. Het kan ook gewoon zijn dat Trump verkozen is tot president er een relatief kleine aanleiding is geweest waardoor Amerika een andere kant op is gaan ontwikkelen dan de rest van de wereld, Amerika zich zelf steeds meer ging isoleren en de rest van de wereld zich dus ook steeds minder met Amerika is gaan bemoeien, tot we uiteindelijk in deze situatie zitten waarin de inwoners van Panem zich niet eens bewust zijn van een 'rest van de wereld'.

Hoe dan ook: De rest van de wereld functioneert relatief normaal, is zich semi-bewust van Panem en kiest er voor om te doen alsof het niet gebeurt.

Hobby's en sport
In het Capitool
Ik denk inderdaad dat de Honger Spelen een beetje de Olympische Spelen van Panem zijn en het grootste 'sportevenement' waar iedereen naar uitkijkt. Ik kan me niet voorstellen dat mensen in het Capitool gelukkig zijn met maar één interessante competitie om naar te kijken, dus er zijn ongetwijfeld nog meer evenementen om te volgen.

Misschien zijn er een soort mini-competities waarbij Avoxen in een boksring worden gegooid? Ik kan me niet zo voorstellen dat mensen die gewend zijn aan de spanning van kinderen die elkaar afslachten de rest van het jaar genoegen nemen met een partijtje voetbal, maar who knows. Er zijn natuurlijk verschillende soorten van vermaak en verschillende manieren om daar naar te kijken.

Ik denk dat er misschien ook fysiekere computerspelletjes zijn. Misschien kun je zelf wel met een simulator doen alsof je in de Honger Spelen zit. Portal, maar dan in real life. In je huiskamer (of, more likely, een speciale spelkamer) vechten tegen draken en als spion de verzetsbasis van de districten infiltreren.

Ik zie het eigenlijk niet gebeuren dat sporten helemaal wordt afgeschaft. Aan de ene kant zie ik het echt totaal niet voor me dat een opgedofte Capitoolbewoner met een suikerspinkapsel een potje gaat voetballen, maar er zijn ongetwijfeld liefhebbers voor sport. De meeste mensen zullen inderdaad iets als yoga of fitness doen, maar ik denk ook dat er nog wel belangstelling is voor teamsporten.


Ik denk dat de 'popmuziek' inderdaad iets elektronisch als techno is, maar dat er nog steeds wel een brede verzameling muziek is. Ik vind Soof's neo-klassieke muziek snobs idee ook erg leuk en ook het live-muziek als statussymbool. Very Happy Ik ga hier nog over nadenken, want ik weet het niet.


In de Districten
Er zijn geen inter-district voetbalwedstrijden, zoals Def opperde. Het is een leuk idee, maar mensen komen de Districten niet uit, tenzij ze afgevoerd worden naar de Spelen om dood te gaan.

Ik denk dat in de districten geen georganiseerde sport is. Kinderen spelen ongetwijfeld buiten en zullen daar weleens een balletje trappen of touwtje springen, maar er zijn geen voetbalclubjes waar kinderen elke zaterdag heen gaan, simpelweg omdat daar geen tijd en geen geld voor is.
Ik zie mensen nog wel darten of kaarten in de kroeg of misschien hebben ze op markten, of bij oogstfeesten (because YES!) een soort jaarlijkse competitie. Dit zijn dan het soort ouderwetse spelletjes dat je op kermissen en markten tegenwoordig ook ziet. Ton knuppelen, een hardlooprace met obstakels. In 7 zal er een competitie zijn met bomen omhakken of boomstammen sjouwen. In 4 zullen ze een duik- of visvangstwedstrijd hebben.


Ik denk dat elk district zijn eigen folk-achtige muziek heeft, die is ontwikkeld vanaf het moment dat de districten strikt gescheiden werden. Mensen in de kroeg en op feesten zingen traditionele volksliederen die per district verschillen. Het is heel erg back-to-basic, omdat mensen geen tijd hebben om van muziek een carrière te maken en er geen geld is voor dure instrumenten. Maar iemand met een hobby maakt al gauw een fluitje of een eenvoudig snaar- of percussie-instrument.


Werk en inkomen
In het Capitool zijn denk ik veel mensen met oud-geld. Ze hebben een bedrijf overgenomen van hun vader/moeder/opa/oma en dat loopt en daarmee krijgen ze vanzelf geld binnen. Veel mensen komen via connecties ergens aan de slag.
Mensen werken wel, maar er is maar weinig zwaar, fysiek werk.
Net als Soot geloof ik ook wel in een soort ghetto rondom/in een uithoek van het Capitool. Ik denk niet dat veel 'gewone' mensen in het Capitool de echte rotklusjes hebben, want daar hebben ze Avoxen voor. Er zijn natuurlijk wel mensen die leiding moeten geven aan die rotklussen.

Het Capitool heeft waarschijnlijk gigantische warenhuizen en winkelcentra (maar het meeste wordt gewoon thuisbezorgd, als je je bestelling op internet of het display van je koelkast even doorgeeft).


In de districten hangt het werk natuurlijk af van het district, inderdaad. Ik heb daar niet veel meer aan toe te voegen. Ik denk dat er markten zijn, die er waarschijnlijk dagelijks zijn, omdat dit de manier is voor die mensen om hun brood te verdienen. Ik denk dat in de grote steden van de districten misschien wel een soort echte supermarkten zijn, maar die zijn meer voor de elite? Idk.

Valuta: hamsters Ik geloof eigenlijk wel in een credits-systeem. In de districten zal ook wel het een en ander aan ruilhandel plaatsvinden.
@ Soof: in het Panem et Circenses is het Circenses de Spelen en zie ik geld dan meer als Panem? Al is Panem natuurlijk meer de tesserae. Hm. Denarius? Nah.
Ik weet het niet, ik zie ze alleen niet zo dollars gebruiken, maar ik heb daar geen goede reden voor.Educatie:
In de districten is onderwijs gratis. Deels denk ik dat omdat er kinderen naar school gaan en het leven zwaar is voor de mensen in de districten, dus als ze voor onderwijs moesten betalen, ging alleen de echte elite.
Daarbij heeft onderwijs in een land als Panem ook gewoon een indoctrinerende functie. De regering van Panem wil zo veel mogelijk kinderen in school hebben, want op die manier zorgen ze dat iedereen weet wat zij willen dat ze weten (en het liefst niets meer dan dat).
Op school leren kinderen niets over het buitenland, want de regering wil niet dat het volk weet dat er iets buiten Panem bestaat. Ze krijgen de informatie over de donkere dagen die de regering wil dat ze krijgen.
En ze leren inderdaad wat ze nodig hebben om de functie van hun district te vervullen en niets meer dan dat.

Taal:
Dat brengt mij ook bij de taal. Zoals Soof al zei: de districten ontwikkelen zich strikt gescheiden van elkaar. Het is dus ondenkbaar dat in alle districten exact dezelfde taal wordt gebruikt. Kijk maar naar alleen al het verschil in taal tussen onze generatie en die van onze ouders: je moet nu al begrippen aan elkaar uitleggen. Het kost meer moeite om een boek te lezen dat in 1916 is geschreven dan één uit 2016.
Ik denk dus dat zich in de districten 12 verschillende streektalen hebben ontwikkeld, met een eigen woordenschat en eigen dialecten. (In deel 1 is er overigens ook een stuk waarin Gale en Katniss het accent van het Capitool belachelijk maken).

Omdat onderwijs echter verstrekt wordt door het Capitool, denk ik wel dat er een standaard taal is, die overal min of meer hetzelfde is. De mensen van de districten zullen elkaar dus wel verstaan, maar dan moeten ze 'ABP' spreken (Algemeen Beschaafd Panems? Panemees? Panemiaans?). Vergelijk het met ABN en Limburgs. Als Limburgers onderling met elkaar praten, versta ik er geen letter van. En net als in het echt: soms zal iemand een accent hebben dat je gewoon slecht kunt verstaan, zelfs al spreken ze ABP.
Binnen de districten zullen ook best kleinere verschillen in accenten zijn. Iemand die in de stad van district 4 woont zal anders praten dan iemand uit een dorp (waarbij degene uit de stad waarschijnlijk een accent heeft dat dichter ligt bij het ABP). En ook de burgemeester van de stad praat anders dan een straatschoffie, zelfs als zhij in de stad is opgegroeid.

Fun fact: als mensen gedronken hebben, gaan ze meer hun natuurlijke taal gebruiken. Dus we kunnen een topic hebben waarbij een afgevaardigde uit het district (Madelynn) een gesprek probeert te voeren met een Capitoler, maar stomdronken vervalt in het streekdialect, dus de Capitoler verstaat er geen letter van.


Discriminatie:
Racisme
Ik dacht eigenlijk altijd dat racism geen issue was in THG, maar Soof heeft een punt. Ik heb er nooit over nagedacht dat het district van de plantages het district was dat overwegend zwart is (mainly omdat ik de districten gewoon niet uit elkaar kan houden). Daarbij heb ik net het volgende even gecheckt:
“[Gale] could be my brother. Straight black hair, olive skin […]. Most of the families who work the mines resemble one another this way.
Tht’s why my mother and Prim, with their light hair and blue eyes, always look out of place. They are. My mother’s parents were part of the small merchant class”.

De armere mensen in de Seam hebben een donkerder uiterlijk, terwijl de mensen van de rijkere klasse blond haar en blauwe ogen hebben. Coincidence? I think not.
(Oh lalala, dit zei Soof ook al. Dat was ik even vergeten, want ik ging het googlen. I feel like I’m mostly just repeating everything Soof said.)

Seksualiteit
Ik denk inderdaad dat homofobie in Panem niet echt een issue is. Misschien is er hier en daar iemand bummed omdat een bloedlijn niet doorgezet wordt, maar ik kan me niet voorstellen dat dit een probleem is. Ik kan hier nog heel lang over lullen, maar ik heb dit net gekopieerd in word en dat ga ik niet doen.

Gender
Ik heb over gender een beetje mixed feelings. Ik denk op zich dat het genderonderscheid redelijk verminderd is (al probeer ik me nu te bedenken hoeveel vrouwen er een machtspositie hebben in THG trilogie. Snow is a dude, game makers are dudes… Eigenlijk wordt alleen de revolutie geleid door vrouwen, wat je op zich ook als symbolisch zou kunnen zien. I don’t know, ik zou hier eens op moeten letten als ik de boeken opnieuw lees.)

Het is echter duidelijk nog wel relevant of je mannelijk of vrouwelijk bent. Voor de Spelen worden uit elk district een jongen en een meisje gekozen. Ik kan me niet herinneren dat er ergens wordt gezegd waarom en dat ze denken dat jongens meer kans maken, omdat ze fysiek sterker zijn, o.i.d., maar als gender compleet irrelevant geworden was zouden ze wel gewoon twee willekeurige kinderen loten.
Bovendien is er nog steeds die tweedeling: er worden een jongen en een meisje gekozen. Stel dat een kind interseks geboren wordt? Wat dan? Moet het kind dan kiezen? Wordt er gewoon een muntje opgegooid?
Wordt een transjongen meegeloot met de jongens of meisjes? Zou het daarvoor nog belangrijk zijn of hij een fysiek geslachtsveranderingstraject heeft doorlopen? Ik kan me niet voorstellen dat een geslachtsverandering voor trans kinderen in de districten vergoed wordt, dus voor de meeste districtbewoners zal dit niet mogelijk zijn.

Ik denk dat ze de keuze voor een jongen en een meisje hebben gemaakt vanwege fysieke eigenschappen. Ik denk dus ook dat alleen trans kinderen die toegang hebben tot hormoontherapie onder hun eigenlijke gender ingeloot kunnen worden.


In het Capitool denk ik dat ze alles best vinden, of je je nu identificeert als man, vrouw, allebei, geen van beide, of als wasbeer, zolang je je verder maar aanpast aan de normen en waarden van het Capitool.


Overig
Ik denk dat discriminatie hem vooral zit in het verschil tussen rijk en arm. Het verschil in welk werk je doet en wat je je kunt veroorloven.

Ook denk ik dat met name in het Capitool wel een grote druk is om je aan te passen. Natuurlijk zien mensen er allemaal bizar uit en is er niets te gek, maar als je niet voldoet aan het modebeeld, word je nog steeds gediscrimineerd. Als je er voor kiest om je uiterlijk niet zo te veranderen dat je zo mooi en extravagant mogelijk bent, wordt het waarschijnlijk nog steeds niet geaccepteerd.Vervoer:
Hier heb ik weinig over te zeggen. Ik denk dat er in het Capitool (en misschien de burgemeesters?) wel een kleine elite is met elektrische auto’s. Verder yes to the monorail, subway and OH MY GOD YES SEGWAYS.
Ik denk niet dat er veel fietsen zijn, maar vast wel een aantal. Verder: handkarren, misschien een enkele elektrische brommer? Dat zie ik eigenlijk nog eerder voor me dan fietsen…


Media:
In het Capitool zijn waarschijnlijk eindeloze reality programma’s en eindeloos vermaak op tv.
In de districten zal het beperkt zijn tot Capitool-approved nieuwsprogramma’s en natuurlijk uitzendingen van de Spelen.

Ik heb er niet echt iets aan toe te voegen en dit wordt al veel te lang.

OH INTERNET!
Ja. Er is waarschijnlijk iets dat het meeste weg heeft van ons Internet. Dit is allemaal strikt gereguleerd. In Panem kun je alleen op het internet van Panem, want informatie is niet vrij in een dictatuur als Panem. Er is geen informatie beschikbaar dat de regering niet specifiek voor jou beschikbaar heeft gesteld. Misschien moet je inloggen met je persoonlijke identificatie chip?
Het Capitool heeft weinig tot geen informatie over de districten, de districten hebben waarschijnlijk helemaal geen toegang tot het internet.


Religie:
Ik denk niet dat er nog echt monotheïsme is. Ik sluit me aan bij spirituele groepen, zoals Soot zegt, en kleine rituelen, zoals Emma zegt.
En ik vind het idee van Dion over het Initiatief echt onwijs gaaf. Religieuze groepen die zich hebben ontwikkeld tot mensen met een zelfde cultuur en gewoontes, maar niet echt een religie.Donkere dagen per district:
Ik denk dat er in elk district verzet is geweest, maar niet in dezelfde mate. Verder kan ik hier weinig over zeggen, omdat ik altijd vergeet welk district welke is. In de armere districten was waarschijnlijk meer motivatie om te rebelleren, maar in de rijkere districten was meer mogelijkheid om te rebelleren. I don’t know. Hier mogen andere mensen over nadenken.
Terug naar boven Ga naar beneden
Gesponsorde inhoudPROFIEL
KARAKTER

Over Panem Empty
Onderwerp: Re: Over Panem |

Terug naar boven Ga naar beneden
 

Over Panem

Vorige onderwerp Volgende onderwerp Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
De Hongerspelen :: Algemeen :: OOC-